Ze Skaličky se skvělým pátým místem!

28.07.2012 20:51

S k a l i č k a - V zábřežské čtvrti ve Skaličce se odehrál za parného počasí 28. července 2012 silně obsazený turnaj Memoriál Františka Pohla, kterého se poprvé v historii zúčastnili i Draci. Ti byli nalosováni do skupiny "C" k silnému celku Red Bull Zábřeh, loňskému vítězi, a k Rafanům. V ní Draci získali čtyři body a jen o skóre byli druzí ve skupině. Ve čtvrtfinále už Draci bohužel nestačili na pozdější bronzový tým, celek Ditrex Olomouc. Ze čtvrtfinalistů však skončili nejlépe, dokonce za sebou nechali i suveréna loňské III. třídy na okrese, pořádající Lokomotivu Skaličku.

Hned v úvodním zápase se Drakům postavil obhájce trofeje, celek Red Bull Zábřeh. A dlouho takřka domácí favorit ohrožoval šumperskou branku, jenže gólu se nedočkal. Naopak, při odvážném výletu brankáře Red Bullu, mimochodem později vyhlášeného nejlepším gólmanem turnaje, se k míči před půlkou dostal Svoboda a vnějším nártem poslal do prázdné branky první gól klubu na turnaji. Soupeř, právě za neustálé ofenzivní podpory brankáře, což dělalo defenzívě Draků velké problémy. A taky se Red Bull dočkal, v poslední minutě se obhájce trofeje prosadil a bylo vyrovnáno. Pozdější finalista tak na poslední chvíli odvrátil porážku, která, jak se později ukázalo, mohla být jedinou porážkou Red Bullu v normální hrací době na turnaji. Finále totiž obhájce prohrál až na penalty.

O postupu přímém postupu do play-off měl rozhodnout duel s Rafany. Ti prohráli v zábřežském derby s Red Bullem 0:3 a potřebovali vyhrát, Drakům stačil bod. Po celou první půli to byli Draci, kdo byl lepším týmem. Z nenápadné ofenzivní akce v úvodu se pak přesně do šibenice trefil Jiří Jurčík, ještě v první polovině se pak trefil i Ondřej Tomšovský, který i přes menší zaškobrtnutí dokázal proměnit přečíslení. Draci pak měli ještě několik šancí, v průběhu druhé půle se ale začala karta mírně obracet. Hlavně vinou možného uspokojení, ale i zjevně zbytečně statické hry měli Rafani více ze hry a nakonec i snížili po nechytatelné bombě k tyči. To ale bylo vše, Draci vyhráli 2:1 a bylo jasné, že si zahrají ve Skaličce čtvrtfinále.

V něm měli narazit na vítěze skupiny "B", kterým se nakonec stal celek Ditrex Olomouc. A soupeř, jehož soupiska byla plná vojáků z povolání a tudíž i fyzicky velmi dobře připravený tým, byl nad síly šestice srdnatě bojujících Draků. Velmi důležitým byl nástup soupeře, který se od začátku prezentoval pohybem, rychlou kombinací a díky tomu se také dostával do zakončení. V něm byli hráči Ditrexu podstatně důraznější než například Red Bull v prvním zápase.

Ditrex po zásluze vyhrál 5:0, nicméně na výkonu Draků se podepsala únava z náročného programu, početně byla totiž soupiska Draků oproti soupeřům jednoznačně nejchudší a například v souboji s Rafany klub čelil více než dvojnásobnému počtu hráčů. "Určitě se to na výkonu podepsalo, po prohře jsme si říkali, že v semifinále bychom už se snad ani nerozběhli, jen bychom to odstáli," usmíval se Svoboda, kapitán týmu a předseda FC Draci o. s. "Dík patří všem hráčům, kteří na turnaj dorazili. Původně jsme měli být početnější, ale na poslední chvíli se několik hráčů omluvilo. I tak jsme podali velmi dobrý výkon, na Dotrex bychom ale neměli ani při početnějším kádru a v plné síle. Kluci z Olomouce byli jasně lepší a po zásluze postoupili," dodal Svoboda.

Finále turnaje nakonec obstaral obhájce, zábřežský Red Bull, a jiný zábřežský tým - Santorini Zábřeh. A právě Santorini se v pátém ročníku zapíše do historie jako vítěz turnaje, když nad Red Bullem vyhrálo na penalty. Draci nakonec odvezli z turnaje skvělé páté místo, ale také sympatie soupeřů i pořadatelů. "Čekali jsme šestý flek, byl jsem překvapen, když nás vyhlásili jako pátý tým turnaje. Je to úspěch, skončili jsme i před domácí Loko Skaličkou, která vloni jasně ovládla III. třídu," prozradil Svoboda. "Nakonec je možná dobrý, že nás bylo jen šest. Jednou z cen byl karton plechovkových piv Pilsner Urquell, šest kusů. Zatímco jiné týmy si mezi sebou budou usrkávat, nám to vychází přesně pivko na hráče," usmál se Svoboda.

Výsledky

FC DRACI ŠUMPERK - Red Bull Zábřeh 1:1
Gól: Svoboda.

FC DRACI ŠUMPERK - Rafani Zábřeh 2:1
Góly: Jurčík, Tomšovský.

Tabulka skupiny "C"

# Klub V R P Skóre B
1 Red Bull Zábřeh 1 1 0 4:1 4
2 FC Draci Šumperk 1 1 0 3:2 4
3 Rafani Zábřeh 0 0 2 1:5 0

Čtvrtfinále

FC DRACI ŠUMPERK - Ditrex Olomouc 0:5

Konečné pořadí turnaje

1. Santorini Zábřeh
2. Red Bull Zábřeh
3. Ditrex Olomouc
4. Žízeň Vikýřovice
5. FC DRACI ŠUMPERK
6. Lokomotiva Skalička
7. VFG Gunners Olomouc
8. Dračáci Zábřeh
9. Rafani Zábřeh
10. Benifica Zábřeh
 

—————

Zpět